Zdrava čokolada, o da, postoji! Od vas zavisi koliko će biti zdrava ili će gojiti.
Večita dilema šta jesti pre a šta jesti posle treninga?
Ali sad nas konkretno zanima čokolada, kada je nju najbolje jesti, pre ili posle treninga? NIKAD, COKOLADA GOJI! *ha ha ha* Šalu na stranu, svaka namirnica mora da “goji” jer ima kalorije. Zavisi koju ćete količinu kalorija uneti, da li onu koja je dovoljna za vaše dnevne potrebe ili ćete uneti više od toga, da ne kažem preterati.
Osnovna podela:
- Crna
- Mlečna
- Bela
Ove čokolade ne samo da se razlikuju po ukusu, nego i po svom sastavu. Crna čokolada je zdrava čokolada, pošto ima najviše udela kakaa koji je zaslužan za sve benefite koja ona pruža. Što veći udeo kakaa, to je ona gorča. Pod crnom čokoladom se svrstavaju one koje imaju preko 50% kakao zrna, ali one umeju da sadrže šećer kao i svaka druga, tako da je moja preporuka za sve preko 70%. Jela sam i čokolade od 95 i 99% i moram vam priznati da ta čokolada boli. U pravom smislu. Gorka je, kisela, jaka, ali odlična za sve one koji su na redukovanom režimu ishrane jer sadrže malu količinu šećera.
Mlečna čokolada ima minimum 30% udela kakaa i mleko u prahu, pa je zbog toga svetlije boje. U zavisnosti od kvaliteta mleka i ostalih sastojaka tako zavisi i njen kvalitet.
Bela čokolada ne sadrži kakao, pa je neki ni ne smatraju čokoladom. Ako u svom sastavu ima kakao buter onda bi joj mogli pružiti šansu, ali pošto je većina napravljena od šećera i biljnih masti (koje nisu najsjajnijeg porekla, da ne kažem da su ubistvo za naš organizam), ja bih ovu čokoladu izbegavala što je više moguće.
Postoje i razne varijacije, sa dodatkom koštunjavog, suvog ili liofiziranog voća, raznih punjenja, sa zaslađivačima..
“Poješću čokoladicu pre treninga da bih imao/la snage”
Koliko puta ste čuli ili izgovorili ovu rečenicu? U toku dana osetimo pad energije, što je normalno, i želimo da je povratimo pred trening, ali da li je unošenje slatkog dobar način da povratimo energetski balans?
Šta se dešava u telu kada unesemo slatko?
Kad unesemo šećer u organizam on brzo ulazi u krvotok i jako brzo podiže njegov nivo u krvi, a telo odgovara insulinom čiji je zadatak da spusti šećer, s tim što će ga spustiti na minimum. Osetimo nagli porast energije i odemo na trening osećajući se snažno i moćno (Možda kao Herkules kad ide u svoje akcije spašavanja), ali naglom skoku energije sledi i nagli pad, što rezultira sa 2 scenarija: scenario prvi – šećer nam je pao pre treninga i sve vreme smo nekako bezvoljni, tromi, teški ili scenario drugi – u sred treninga smo ostali bez energije, jer smo sav onaj nalet potrošili, i opet nemamo snage da odradimo ostatak.
Sećam se kako mi se jednom užasno jela čokolada pre treninga, i uzela sam koju kocku (u pitanju je bila crna čokolada, velike su to kocke, 2 su odprilike kao 2 reda obične) i otišla da istreniram. Stajala sam ispod šipke, trebala sam raditi zgib, ali sam bila užasno teška sebi, troma, miris slatkog kao da mi se uvukao u šake i užasno mi je smetalo. Rekla sam sebi “sad si ovo uradila i nećeš više”.
Ako pojedem čokoladu posle treninga upropastila sam ceo trening i ceo dan truda
skoro svaka žena ikad
Posle treninga telo je umorno, glikogen je potrošen i jedan od boljih načina da ga vratimo u normalu je da pojedemo nešto slatko. Ali oprez! Nemojte da pojedete šta god vam zapadne pod ruku (može ponekad), malo pogledajte sastav tabelu na poledjini i UMERENO! Po koja kockica, jer iako ona bila zdrava i “dijetalna” u velikim količinama ona to prestaje biti.
Zdrava čokolada pravo iz vaše kuhinje!
A sada jedna sjajna vest (pogotovo za uživaoce bele i mlečne čokolade)! Možete sami da napravite svoju čokoladu, kakvu god želite i možete da eksperimentišete sa raznoraznim dodacima. Ne treba puno vremena niti truda, samo par kvalitetnih sastojaka i kalup od kineza (Ja sam isti ovakav poručila sa Ali expresa, ali pošto su digli cene, možete smesu jednostavno da izlijete na pek papir i stavite u frižider)
Ako vam se svideo članak prošitajte i šta jesti posle treninga
Ja obožavam da kupujem kalupe kod Kalupi